Napelem típusok

A telepített napelemek biztosítják a megtermelt áramot ingatlanunk számára, ezért kiemelten fontos szempont a megfelelő napelem kiválasztása. A napelemek két fő típusból állnak, poli- és monokristályosból.

Solared

Polikristályos vagy monokristályos napelem a jobb választás?

Magyarországon a két típus között nagy különbség nincs, mindkettő jó választás. A polikristályos napelemek legnagyobb előnye az áruk volt, 1-2 évvel ezelőtt még 20-30%-os árelőnyük volt a monokristályos napelemekhez képest, mára ez eltűnt. A monokristályos napelemek nagy előnye a hosszabb távú működés, a nagyobb strapabíróság volt a polikristályos napelemhez képest a kristályszerkezetből kiindulva, mára ez a különbség is csökkent.

Milyen garancia van a napelemekre?

Napelemek esetében két garanciát nyújtanak a gyártók, az egyik a termékgarancia, a másik a teljesítménygarancia, előbbi a piacon 10-15 év garanciával jellemző, utóbbi pedig 25 év 84-89% teljesítménygaranciával forduló elő a legtöbb esetben. A termékgarancia magára a napelemre vonatkozik, mint fizikai termékre, mely biztosítja, hogy az adatlapon előírt terheléseknek és időjárási körülményeknek ellenáll, ha mégsem, akkor életbe lép a garancia. A teljesítménygarancia pedig egy vállalás, hogy a napelemek 25 évig névleges teljesítményük legalább 84-89%-át produkálni fogják, bizonyos körülmények között.

A nagy átlagtól eltérően kapható a piacon 20-25-30 év termékgaranciával kapható napelem, viszont ezeknek a napelemeknek az ára is magasabb, így érdemes vásárlás előtt tájékozódni!

LONGi Solar

A 2000-ben alapított LONGi Green Energy Technology Co., Ltd. (LONGi) meghatározó szereplője több éve a napelemes piacnak, az utóbbi években rendre a legnagyobb napelemes gyártóként tartják őket számon, a fejlesztések terén is élenjárnak, folyamatos fejlesztésüknek köszönhetően mindig a versenytársak előtt járnak egy lépéssel.

Termékkínálatuk igen széles, a normál napelemek (400-460W) mellett az erőművekre szánt napelemek választéke is igen széles (500-600+W). Aki prémium napelemet szeretne szintén megtalálja a LONGi-nál a számításait!

12-25 év termékgarancia
TIER 1 legmagasabb besorolásba tartozik

25 év 84%-os teljesítménygarancia

Astronergy

A 2006-ban alapított Astronergy fotovoltaikus panelek és modulok gyártásával foglalkozik az iparág egyik első kínai magánvállalkozásaként.

A N-típusú TOPCon panelek úttörőjeként több mint 140 országban van jelen, fiókvállalatokat és értékesítési központokat hozott létre olyan országokban, mint Németország, Spanyolország, Hollandia, Lengyelország, az Egyesült Államok és Kanada.

A PV-modulok teljesítményt vizsgáló tekintélyes laboratórium, a PVEL „TOP Performer”-nek minősítette 7 alkalommal, a Bloomberg New Energy Finance (BNEF) nemzetközileg elismert kutatóintézet „Tier 1 PV Module Manufacturer” listáján is szerepelt. Az EuPD Research modul kategóriában „TOP Brand PV 2023”-nak ismerte el Németország és Dél-Afrika piacain.

Risen

A Risen Energy vezető energetikai vállalatként napelem modulok és fotovoltaikus erőművek gyártásával járul hozzá a globális energetikai innovációhoz. Fenntartható energia megoldásokat és integrált szolgáltatásokat kínál mindazoknak, akik jelentős lépéseket  szeretnének tenni a karbon-semlegesség új korszaka felé.

A high-tech vállalkozás több mint 45 kulcsfontosságú üzleti alap technológiával rendelkezik, és fotovoltaikus laboratóriumot hozott létre, amely független és CNAS tanúsítvánnyal rendelkezik. Termékeiket több mint 89 országba és régióba exportálják Európában, Amerikában, Dél-Afrikában és Ázsiában.

Termékei megfelelnek a TüV, CE, GS, ROHS és más nemzetközi tanúsítványok szigorú követelményeinek.

Tongwei Solar

Az 1984-ben megalapított cég mára igen hosszú utat tett meg, 2004-es tőzsdére lépésük után nem csak a világ legnagyobb cellagyártójaként vannak jelen a napelemes piacon, hanem 2022-től napelem modul gyártóként is képviselik magukat. Ez röviden annyit jelent, hogy a legmagasabb minőséget képviselik felhasználóbarát áron! Akinek fontos az ár/érték arány az biztosan megtalálja a számításait a Tongwei napelemes kínálatában.

12-25 év termékgarancia
TIER 1 legmagasabb besorolásba tartozik

25 év 84%-os teljesítménygarancia

JA Solar

A JA Solar a világ legnagyobb cellagyártója, napelemek tekintetében pedig minden évben a világ TOP10 listáján szerepel az eladott napelemek számában. 2005-ben alapított cég.

400W-tól egészen 600W feletti napelem is megtalálható a kínálatukban!

12-25 év termékgarancia
TIER 1 legmagasabb besorolásba tartozik

25 év 84%-os teljesítménygarancia

Trina Solar

1997-ben alapított cég szintén a régi, komoly múltra visszatekintő napelemgyártók közé tartozik. Folyamatos fejlesztéseiknek köszönhetően tartják a lépést a világ élmezőnyével, széles termékpalettájuknak köszönhetően igen sok ügyfél választását elnyerik.

12-25 év termékgarancia
TIER 1 legmagasabb besorolásba tartozik

25 év 84%-os teljesítménygarancia

Canadian Solar

A Canadian Solar 2001 óta gyárt napelemeket, elsősorban Kínában, de vannak összeszerelő üzemei Vietnámban és Malájziában is. Erős, 5400 Pa hónyomást bíró szerkezet. A Canadian Solar egy új korszakot nyitott a megújuló energia hasznosításában.

A technológiában még mindig az éllovasok közt járó Canadian Solar 2019-ben piacra dobta a 400W teljesítményre képes napelemet. Azóta minden évben éllovas az új technologiákat felvonultató gyártók között!

12-25 év termékgarancia
TIER 1 legmagasabb besorolásba tartozik

25 év 84%-os teljesítménygarancia