Milyen napelemet vegyek?

A napenergia egyre növekvő népszerűségének köszönhetően a piaci kínálat is egyre nő, az elmúlt egy-két évben több új gyártó vetette meg a lábát hazánk piacán. Ekkor felmerül a kérdés, hogy mely gyártótól válasszuk meg a napelemeinket, a több tíz éves tapasztalattal rendelkező márkák kínálatából válasszunk, vagy a frissebb, 1-2 éves tapasztalattal rendelkező típúsok közül válasszunk?

Mit kapunk a pénzünkért?

A döntésnél nem csak a pénzünkért kapott névleges teljesítményt kell nézni, hanem az alábbi tényezőket is:

  • hol gyártják a napelemet és milyen referenciái vannak az adott gyártónak
  • a napelemre hány év termékgaranciát vállal a gyártó
  • a teljesítménygarancia hány %-ra vállalja a gyártó 25 év után
  • milyen egyéb szolgáltatásokat kínál az adott gyártó/forgalmazó

Kínai vagy nem kínai?

A hol gyártják kérdés egyre inkább érvényét veszti, a kínai szupermárkák minőségben már utolérték a régen minőségibbnek tartott európai (német, osztrák) gyártókat, ezért a német gyártmány már nem jelenti azt automatikusan, hogy jobb is. Nyugodtan lehet kínai napelemet venni, ha az elismert és több éves tapasztalattal sikeresen működik a piacon.

Ilyen kínai napelem például a Canadian Solar vagy a JA Solar.

Termékgarancia

A gyártók garanciát vállanak a napelemekre, a piacon 10-12 év termékgarancia a leggyakoribb, megtalálható azonban 15-20-25-30 év termékgaranciával is napelem.

10 év alatt a rendszerek többsége megtérül, így a megtérülés időszakát a garancia lefedi. A magasabb termékgaranciával rendelkező napelemek drágábbak is, így a megtérülés is kitolódik, de ott is érvényes az, hogy garancia idő alatt megtérül, itt már csak a pénztárcánk szab határt, hogy mennyire minőségi és kiterjesztett szolgáltatással választunk napelemet.

Teljesítménygarancia

Itt is vannak különbségek a napelemek között, 80-87% garanctált teljesítményt ígérnek a napelemknek 25 év után. A felsőbb kategóriás napelemek azonos névleges teljesítmény mellett 25 év elteltével akár 7%-kal is jobb hozamot ígérnek, mint a kevésbé minőségi napelemek.

Egyéb szolgáltatások

Prémium kategóriában némely napelemek egyéb szolgáltatásokkal is csábítják a vevőket, ilyen például a SolarWatt ECO napelemcsaládja, mely az első 5 évre biztosítást ad a termelésre, tehát ha meghibásodás, kár esetén ami a napelemet éri az első 5 évben az emiatt kieső termelést megtéríti a gyártó.

Összegzés:

A legolcsóbb napelemeket semmiképpen nem ajánljuk, a középkategóriás 10+ éves tapasztalattal rendelkező kínai gyártók nem sokkal drágábban kínálnak biztos választást és eléggé széles a paletta is.

Premium napelemet mindenkinek ajánljuk, aki tud akkora összeget nélkülözni, hogy prémium napelemes rendszert telepítsen.

Néhány tipp, amivel biztosan nem nyúl mellé az ember:

Canadian Solar 300W polikristályos napelem – nagyon jó ár/érték arány, neves gyártó, osztott cellás napelem

JA Solar 320-340W monokristályos napelem – viszonylag nagy teljesítményű monokristályos napelem, már majdnem polikristályos áron, 12 év garanciával, 10+ éves tapasztalattal rendelkező gyártó

QCells 315-325W monokristályos napelem – német fejlesztés, 12 év garancia, az első két napelemnél eggyel feljebbi ár és minőségi kategória.