Napelemek

A telepített napelemek biztosítják a megtermelt áramot ingatlanunk számára, ezért kiemelten fontos szempont a megfelelő napelem kiválasztása. A napelemek két fő típusból állnak, poli- és monokristályosból.

Polikristályos vagy monokristályos napelem a jobb választás?

Magyarországon a két típus között nagy különbség nincs, mindkettő jó választás. A polikristályos napelemek legnagyobb előnye az áruk volt, 1-2 évvel ezelőtt még 20-30%-os árelőnyük volt a monokristályos napelemekhez képest, mára ez eltűnt. A monokristályos napelemek nagy előnye a hosszabb távú működés, a nagyobb strapabíróság volt a polikristályos napelemhez képest a kristályszerkezetből kiindulva, mára ez a különbség is csökkent.

Milyen garancia van a napelemekre?

Napelemek esetében két garanciát nyújtanak a gyártók, az egyik a termékgarancia, a másik a teljesítménygarancia, előbbi a piacon 10-12 év garanciával jellemző, utóbbi pedig 25 év 80% teljesítménygaranciával forduló elő a legtöbb esetben. A termékgarancia magára a napelemre vonatkozik, mint fizikai termékre, mely biztosítja, hogy az adatlapon előírt terheléseknek és időjárási körülményeknek ellenáll, ha mégsem, akkor életbe lép a garancia. A teljesítménygarancia pedig egy vállalás, hogy a napelemek 25 évig névleges teljesítményük legalább 80%-át produkálni fogják, bizonyos körülmények között.

A nagy átlagtól eltérően kapható a piacon 20-25-30 év termékgaranciával kapható napelem, viszont az ezzel járó plusz 30-50% felár igencsak drágává teszi a rendszert.