Napelem biztosítás

Az egyre népszerűbb és gyorsabb ütemben növekvő hazai napelemes piac felveti a kérdést, hogy mire érdemes figyelni a – vélhetően- sikeres telepítés után. Egy napelemes rendszer üzembe helyezését követően nincs más dolgunk, mint hátradőlni és élvezni a napot és a rendszer által termelt elektromos áramot, illetve, ha nem rendelkezünk még, akkor kötni egy biztosítást a napelemre, hogy miért?

Mert a tetőnkre és ingatlanunk egy jól kiválasztott pontjára új berendezések kerültek, a napelemes rendszerek 99%-a meghaladja az 1 millió forintot, így nagy értékű termékekről beszélünk, ami ha tönkremegy/ellopják komoly anyagi kárt okoz, mindamellett, hogy a termelés is megszűnik és egy napelemes rendszer egyik legfontosabb szempontja a megtérülése, ha anyagi kár ér termelés közben ez mind rontja azt. A napelemek a legtöbb esetben a tetőn helyezkednek el, kitéve azokat mindennemű megpróbáltatásnak (pl. jégeső, szél, villámcsapás, de még az utcán álló fák is veszélyt jelenthetnek), ezért a biztonságos elhelyezés nem jöhet szóba. Noha a napelemeket egészen szélsőséges időjárási körülményekre tervezték, megeshet, hogy mégis kár keletkezik bennük.

Mit lehet tenni?
A biztosítási piac felkészült a napelemes rendszerek “fogadására”, az alap ingatlanbiztosításba nem tartozik bele a napelemes rendszer, ezért külön bele kell venni plusz díj ellenében. Természetesen külön is köthető biztosítás csak napelemre. Biztosításon is belül számos variáció van, hogy mire vonatkozzon a biztosítás, illetve vannak már külön erre a célra specializálódott napelemes biztosítási csomagok.

Mire érdemes figyelni?
Elsőként javasolt felvenni a kapcsolatot a biztosítóval/alkusszal, aki jóval nagyobb tapasztalattal mozog a témát illetően. Amire mindenképpen felhívnánk a figyelmet azok az alábbiak:
– mekkora a biztosítási érték – összhangban van-e a napelemes rendszer méretével
– milyen káresemények és annak milyen körülményei esetén érvényes
– a telepítendő/telepített napelemes rendszer megfelel-e a biztosító által elvárt követelményeknek

Mennyibe kerül a biztosítás?
Ahogy korábban említésre került a jelenlegi ingatlanbiztosításunkat tudjuk kiegészíteni vagy egész egyszerűen a napelemre egy teljesen külön biztosítást köthetünk. Előbbi jóval olcsóbb megoldás és egy szolgáltatónál van az összes biztosításunk, utóbbi esetben egy 2-3 millió forintos napelemes rendszer esetén nagyjából évi 27.000.- Ft-ra jön ki a biztosítás (forrás: https://etienne.hu/napelem-biztositas-ara).

Megéri biztosítást kötni?
Egyértelműen igen.

Kérdése van? Kérjen visszahívást!